Armagnac
Armagnac is een sterk alcoholische drank (40%). De naam komt van de gelijknamige oude Franse streek Armagnac.
Armagnac wordt op een iets andere methode bereid dan Cognac. Armagnac wordt slechts één keer gedistilleerd, terwijl cognac twee maal en bij een lagere temperatuur gedistilleerd wordt. Beide worden gedistilleerd in een distillatieketel. In elk gebied zijn er natuurlijk eigen regels en andere tradities.
Na het stoken heeft cognac een alcoholpercentage van 70%. Bij armagnac varieert dit naargelang de distillatiemethode. Dat betekent dat armagnac een groter waterdeel heeft waarin zich de geur- en smaakstoffen bevinden. Invloeden van terroir, druif etc. zijn daardoor in armagnac dus groter. Beide worden gerijpt op eikenhouten vaten.
Ook de druiven voor het maken van armagnac zijn dezelfde als die voor cognac. De bereiding wordt gecontroleerd door Bureau National Interprofessionel de l'Armagnac (BNIA).
De Armagnacstreek is onderverdeeld in Bas-Armagnac, Armagnac-Ténarèze, Haut-Armagnac en ligt verspreid over drie departementen de Gers, Lot-et-Garonne en de Landes alleen in dit gebied geoogste druiven mogen worden gedistilleerd tot armagnac. Dit gebied valt samen met de Côtes de Gascogne. De gehele AOC bestaat uit wijngaarden met een gezamenlijke omvang van 15.000 hectare.Armagnac wordt op een iets andere methode bereid dan Cognac. Armagnac wordt slechts één keer gedistilleerd, terwijl cognac twee maal en bij een lagere temperatuur gedistilleerd wordt. Beide worden gedistilleerd in een distillatieketel. In elk gebied zijn er natuurlijk eigen regels en andere tradities.
De distillatie werd vroeger veelal gedaan met een alambiek met een continu functionerende kolom. Het distillaat, de brandewijn, heeft een alcoholpercentage van tussen de 52% en 72% van het volume, dit afhankelijk van de afmetingen van de kolom en het aantal lagen.
Met een alambiek kan men uiteraard ook dubbel distilleren, maar met Armagnac gebeurt dit niet.
Het einde van de periode waarin gedistilleerd mag worden ligt vast, de distillatie moet plaatsvinden voor 31 maart van het jaar na de druivenoogst.