Welkom in de wereld van wijnen

Store

Château Castigno Blanc 2016 - Bio - 75cl

SKU 130230
€ 31.00 incl. BTW
1
Productgegevens

Château Castigno Wit - Languedoc-Roussillion - Bio - 75cl.

Herkomst: Languedoc-Roussillon AOC Saint-Chinian / Cépage: 70% Grenache Blanc & 30% Roussanne / Degustatie: Gouden kleur met een zeer complexe neus. Bij het proeven accenten van witte bloesems, houttoetsen en mooie, aangename zuren. Knappe wijn! / Foodmatch: Voor wie van een voller glas witte wijn houdt, is deze schitterend. Tof in combinatie met coquilles (carpaccio of op de grill), gevogelte, kaas (zelfs hardere), rijke salades, visgerechten met saus, eventueel afgewerkt met wat limoen.


In hun zoektocht naar een droomlocatie voor hun wijnproject vielen de ogen van het Belgische koppel Marc Verstraete en Tine Claeys in 2007 op Château Castigno, vlakbij het dorp Assignan in de Languedoc. Middenin de wijngaard pronkt de indrukwekkende wijnschuur van het Château, ontworpen door de Belgische designer Lionel Jadot. Een atypische schuur, in de vorm van een wijnfles.

Tine en Marc besloten een tiental jaren geleden om op het domein een hotel uit de grond te stampen met 24 kamers en geraffineerde suites, verdeeld over verschillende huizen. Een gastronomisch restaurant met bio-ingrediënten, creatieve gerechten en het grootste respect voor de producten soigneert de innerlijke mens en aan de tapasbar op het dorpsplein kan je met een glas wijn van het domein genieten. Wat verder op het domein ligt een Thais restaurant naast de receptie, die in de muren van de kruidenierswinkel werd geïntegreerd.

2.000 m² kurkeik

Maar het pronkstuk van de site bevindt zich in het hart van de wijngaard. Daar rijst de natuurlijk uitziende wijnschuur van het Château trots boven het innemende landschap van het natuurpark van de Haut-Languedoc. De Belgische designer Lionel Jadot zorgde voor het design. De atypische en gedurfde wijnschuur werd opgetrokken voor de tweede wijnoogst en is een unicum tussen Bordeaux en de Provence. Het gebouw is bedekt is met 2.000 m² kurkeik en uit vogelperspectief is duidelijk de vorm van een fles zichtbaar. De wijnschuur ziet eruit als een enorme sculptuur die ondersteund wordt door een takkenstructuur, wat het geheel een slanke en rijzige flow geeft die mooi in evenwicht is met de natuurlijke omgeving. De metalen zuilen die de structuur vooraan stutten zijn bedekt met een betonlaag waardoor ze er als boomstammen uitzien.

“Ik ben aan dit project begonnen zoals een kind dat op het strand een hut wil bouwen met twijgjes en stukken hout”, legt Lionel Jadot uit. “De kurkeiken schors is een materiaalsoort die me vooral intrigeert door alle voordelen die ze biedt: haar ruwe en natuurlijke uitstraling, de isolerende eigenschappen, de duurzaamheid en onbederfelijkheid. Ik vond het echt tof om een heel gebouw met schors te kunnen bedekken, en het zo een oude maar tegelijkertijd hedendaagse look te geven.”

Workshops

Van ver reflecteert het gebouw niet en ziet het er zeer mat uit. De schorslagen vormen met hun onregelmatige groottes een harnas waarvan schaduwen speels over de grond vallen en met het licht van de zon doorheen de dag mee bewegen. De wijnschuur herbergt enerzijds betonnen kuipen voor de vinificatie en rijping en een wijnkelder met zwarte vaten. Anderzijds zijn er een boetiek en een prachtige ontvangstruimte in het bovenste gedeelte. Hier worden workshops, oenologielessen en talrijke activiteiten rond wijn aangeboden.

In totaal biedt Village Castigno 24 kamers en 5-sterren comfortsuites, verdeeld over verschillende huizen in het dorp. Gaande van klassieke kamers en luxekamers tot junior suites en prestige suites. De officiële opening vond plaats op 22 maart 2018.

Marc Verstraete was een succesvolle ondernemer. Hij leidde een bedrijf van industriële verpakkingen met wereldwijd 32 vestigingen. Maar toen hij 50 werd in 2007 koos hij voor een andere weg. Hij wilde weg van de stress en wijn verbouwen midden in de natuur. Dus trok hij samen met zijn vrouw Tine naar Frankrijk, op zoek naar een geschikt wijndomein. Niet in de bekende wijnstreken als Bordeaux of Bourgogne, maar in het minder gekende Languedoc-Roussillon vonden ze hun droomdomein. De wijnen van Château Castigno worden nu gesmaakt in toprestaurants als Hof Van Cleve en De Karmeliet en kregen een topscore van de gerenommeerde gids Gilbert & Gaillard.

Toen Marc en Tine Verstraete Château Castigno in 2007 aankochten, was het domein volledig verwaarloosd. Nu is het een oase van rust en harmonie. En die harmonie vind je ook terug in de wijngaarden en uiteraard in de fles. Marc en Tine hadden al heel wat domeinen bezocht toen een makelaar voorstelde om een kijkje te nemen in de Languedoc-Roussillon. Marc en Tine waren meteen verliefd op Château Castigno. Ze zagen dat dit domein veel potentieel had.

In het oude domein was de laatste jaren niet meer geïnvesteerd. Maar precies dat ruwe sprak de Verstraetes aan. Zo konden ze van nul herbeginnen en hun stempel op de wijn en de gebouwen drukken. Een extra voordeel is dat Château Castigno volledig afgelegen ligt. Zelfs als hun dichtste buur sproeit, ondervinden de wijnen van Château Castigno daar totaal geen hinder van. Tine tekende de plannen uit voor de renovatie en voerde die samen met een architect uit.

Marc en Tine Verstraete mochten dan wel graag wijn drinken, van het verbouwen ervan wisten ze niet veel af. Ze namen de topconsultants Michel Tardieu en Philippe Cambie onder de arm. Zij zagen meteen het potentieel van de oude – tussen de 25 en 100 jaar – wijnstokken. De Languedoc heeft een kalkgrond die ideaal is voor wijn.

Het wijndomein van 32 hectare wordt volledig biodynamisch geëxploiteerd. De pluk gebeurt manueel, het gras wordt bij gegraasd door minischaapjes die niet bij de wijnranken kunnen. Niet een tractor maar Princesse, een witte merrie, flaneert door de wijngaarden bij de pluk. Château Castigno heeft ook een voorbeeldfunctie voor de jonge generatie wijnbouwers uit de Languedoc-Roussillon. Die weten hun terroir opnieuw te waarderen en kiezen resoluut voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit.

De wijngaard levert zo’n 60.000 tot 120.000 flessen per jaar en dat was oorspronkelijk niet de bedoeling. Marc en Tine Verstraete dachten eerst een garagewijn te verbouwen, met een kleine productie voor zichzelf en vrienden. Maar met de aankoop van Château Castigno draaide dat anders uit. Gelukkig heeft Marc Verstraete een neus voor zaken en wordt hij bijgestaan door zijn dochter Ann-Sophie, die de wijn internationaal commercialiseert. “We zijn begonnen bij de Belgische toprestaurants en daar sloegen onze wijnen meteen aan”, zegt Ann-Sophie. “Het leuke is dat dat allemaal heel verschillende wijnen zijn. Je kunt gemakkelijk een tiengangendiner samenstellen met steeds een andere aangepaste wijn van Château Castigno.”



Bewaar dit product voor later
Deel dit product met je vrienden
Château Castigno Blanc 2016 - Bio - 75cl