El Sacramento Viña Leizaola - Rood - 2017 - 75cl
EL SACRAMENTO - VINA LEIZAOLA - ROOD - 75CL
Spanje - Rioja Alavesa
Top Rioja met een grote diepte, zeer intens in de mond en gekenmerkt door aroma's van zwarte bes.
Het domein: Viñas Leizaola heeft in 2011 geïnvesteerd in El Sacramento. Leizaola is gevestigd in het noordelijke deel van het Baskenland in de provincie Gipuzkoa, en is de meisjesnaam van de moeder van de eigenaar - Etienne Cordonnier. De ambitie van Etienne is tweevoudig: zijn familiewortels herontdekken en een wijn aanbieden die beantwoordt aan de geschiedenis van het gezin om fijne wijnen te distribueren naar de gesofisticeerde Belgische markt gedurende drie generaties aan zijn vaders kant.
De Rioja heeft een gunstig klimaat voor het produceren van goede wijnen en een verscheidenheid aan terroirs die zorgen voor complexiteit. Dankzij de spectaculaire locatie biedt El Sacramento de juiste balans voor een goede wijn, die de constante aandacht voor detail garandeert. De wijngaard is gelegen op een voorgebergte, echt een unieke geografische plaats en biedt een uitzonderlijk uitzicht op de omliggende gebieden. Gelegen aan de rand van een geologische breuk, heeft het terroir de natuurlijke capaciteit om de watervoorziening van het wortelsysteem van de wijngaard te reguleren.
De grond in El Sacramento bestaat uit een slibachtige klei-zand bovenste laag boven een diepere zandige silty-klei laag. Het is rijk aan organisch materiaal en kalksteen en heeft een opmerkelijke mineraalbalans. De wijn is de unieke uitdrukking van de magische harmonie van de terroir. De eigenlijke wijngaard werd in 1986 in traditionele struikwijnstokken (hier genaamd "vaso") met Tempranillo-wijnstokken geplant.
Het wijngaardbeheer is gebaseerd op de analyse van de verschillende bodemhorizons, de stengels in de lente en de druiven tijdens veraison. Elk gedeelte wordt individueel gecontroleerd om een uitgebalanceerde gewasbelasting te garanderen. Jesus Velilla, die afkomstig is van een wijnproducerende familie in Lapuebla de Labarca, voert het werk in de wijngaard uit tot de handmatige oogst in kleine kisten. De vinificatie vindt plaats in kleine roestvrijstalen tanks om het fijne beheer in de wijngaard na te streven.
Na het ontstemmen van de trossen, wordt de alcoholische gisting uitgevoerd bij gecontroleerde temperaturen tot 28 ° C, dagelijks overpompend en een laatste delestage. De wijn wordt vervolgens afgevoerd naar Frans eiken vaten voor malolactische gisting en volgt veroudering met handmatige stellingen op gezette tijden.
Dit top-domein is gelegen nabij de Baskische stad Laguardia in Rioja Alavesa. Hier worden de beste Rioja's gemaakt. Dit domein ligt op een geologische breuk waardoor de waterhuishouding beter is dan bij de omliggende wijngaarden. De wijnstokken zijn meer dan 50 jaar oud en produceren kleine hoeveelheden maar van extreme concentratie en kwaliteit. Een lange houtlagering geeft de wijn subtiliteit en finesse. De fleslagering in de nieuwe ondergrondse kelders geeft de wijn elegantie en zachtheid. gedurende 15 maanden.
Druif: Tempranillo gerijpt in Franse eiken vaten.
Kleur: granaatappel rood
Neus: fruitige neus met aroma van rijp zwart fruit. Specerijen zoals kruidnagel, gerookte zwarte peper en zoethout
Smaak: rond en vol in de mond met een zeer fijne afdronk en tannines
Gerecht: lamsvlees, gastronomische keuken, wild,...