Welkom in de wereld van wijnen

Store

Nieuw Zeeland

De wijnbouw in Nieuw-Zeeland is nog jong. Pas in 1986 werd het land als wijnland ontdekt, hoewel er toen al ruim honderd jaar wijn werd gemaakt. De oorsprong van de wijnbouw in Nieuw-Zeeland ligt bij immigranten uit Europa, met name uit Kroatië.

In het land is ongeveer 35.000 hectare beplant met wijnstokken, dit is bijna driemaal meer dan in 2002. De Sauvignon blanc is het meest aangeplant en beslaat ongeveer twee derde van het totaal. De Pinot Noir en Chardonnay volgen beide met een aandeel van iets minder dan 10%. De druivenoogst kwam in 2011 voor het eerst boven de 300.000 ton uit en heeft zich hierboven gehandhaafd.

Het belangrijkste wijnbouwgebied in Nieuw-Zeeland is Marlborough. De speciale ligging tussen twee bergruggen in en nabij een grote hoeveelheid water (Grote Oceaan), samen met de unieke bodemgesteldheid (kiezelhoudend), zorgt voor een microklimaat dat uitermate geschikt is voor het telen van wijndruiven. Wijnen uit Marlborough vallen op door hun speciale aromatische kwaliteiten gemaakt van de Sauvignon blanc.

Een ander belangrijk wijnbouwgebied ligt in Hawke's Bay rondom Napier op het Noordereiland