Testamatta - Bibi Graetz - Toscane - Rood - 2019 - JS 97/100 - 75cl
Testamatta - Bibi Graetz - Rood - Toscane - Italië - 75cl.
97 points, James Suckling
A stunning wine. This is the best Testamatta ever made. Fascinating aromas of red fruits, tea, bark and wet soil as well as fresh leather. Full body, silky tannins and a juicy finish. I love the tension and texture of this great red. So gorgeous to taste now but better in 2021.
Helder robijnrode wijn met granaatachtige glinsteringen. In de neus geeft de wijn een intens en complex boeket van geuren, bosbessen, kersen, viooltjes, jeneverbessen, rozemarijn, kruidnagel en cacao. De smaak is elegant, met veel finesse en complexiteit. De wijn is krachtig, vol fruit met fluweelzachte tannines. De afdronk is zacht, intens en zeer lang aanhoudend.
De wijn is gemaakt van 100% Sangiovese.
De wijn is gerijpt in Frans eiken barriques voor een periode van 30 maanden, waarna de wijn werd gebotteld. Op de fles heeft de wijn nog een rijping ondergaan van minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
De wijngaarden zijn gelegen in verschillende delen van Toscane, Fiesole, Rufina, Greve, Panzano en Siena. De stokken zij aangeplant in de jaren '30 en '60 van de vorige eeuw.
Zowel Toscane als de Chiantistreek zelf tellen vele historische wijnhuizen, met een eeuwenlange geschiedenis. Maar de streek kan niet zonder vernieuwers, die iets op een heel andere manier willen doen en gek genoeg zijn om hun plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. Een van die bijzondere vernieuwers is Bibi Graetz (producent van o.a. Testamatta). Als zoon van een wereldberoemd beeldhouwer, Gidon Graetz - en zelf ook een verdienstelijk kunstenaar - besloot hij een heel andere weg in te gaan en wijnproducent te worden. Hij deed dat op geheel eigen wijze, door elke regel van de moderne wijnbouw te negeren en te doen wat zijn hart hem ingaf. Hij besloot een wijn te maken van stokken in Fiesole, de terrassen aan de noordkant van Florence.
Dit is een gebied dat in de Etruskische tijd faam genoot als wijngebied, maar waar in de recente geschiedenis geen topwijnen werden gemaakt; die kwamen allemaal uit de streek ten zuiden van Florence. De glooiende heuvels met hun vruchtbare grond werden wel gebruikt voor de aanplant van olijven of voor de aanleg van prachtige tuinen. Graetz besloot in deze streek te gaan werken met oude stokken, om te proberen daar een topwijn van te maken. Deze twee basisgegevens gingen samen met de belangrijkste ingrediënten, zoals hij dat zegt: ‘passie, liefde en voortdurende toewijding’. In 2000 kwam de eerste wijn op de markt, van een wijngaard van 8 hectare met 60 jaar oude stokken.
Nu, zo’n vijftien jaar later, is de wijn een groot internationaal succes.
Aanvankelijk vulde Graetz zijn sangiovese aan met een beetje merlot, maar de laatste jaargangen is hij overgestapt op puur sangiovese. Dit omdat hij zich helemaal wil concentreren op de klassieke druiven van de streek Dat is behalve sangiovese ook colorino en canaiolo. Dit heeft de wijn alleen nog maar meer klasse en distinctie gegeven. Logisch, want de sangiovese, de klassieke druif van de Chianti, past het beste bij de wijngaarden van deze streek. Het bijzondere is ook dat de wijn, onder invloed van de weersomstandigheden, elk jaar een eigen karakter heeft en dat nooit één jaar hetzelfde is.